rfid.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  Het RFID punt
   
   
   
  Op het RFID punt tref je het laatste nieuws aan over Radio Frequency Identification, bijgehouden door Marcel van Trier, co-auteur van het boek 'Innoveren met RFID, op de golven van verbetering'. Wil je bijdragen aan deze site, of heb je een vraag, stuur dan een e-mail.
   
   
   
   
   
  online adverteren www.m4n.nl 

   

  RFID maakt recyclen lastiger, of toch niet?
  Als rfid-chips steeds vaker op huishoudelijke artikelen worden aangebracht, heeft dat gevolgen voor de recycling van met name glas en karton. Dat concludeert een studie van het Institut für Zukunftsstudien und Technologiebewertung uit Berlijn. Met karton lukt het in behoorlijke mate de chips-met-antenne af te scheiden, met glas veel minder. Dat heeft als gevolg dat de gerecycelde materialen in meer of mindere mate reststoffen bevatten zoals koper, zink en tin. Secundaire grondstoffen zijn echter beter bruikbaar indien ze zo zuiver mogelijk zijn. Problemen kunnen grotendeels worden voorkomen indien fabrikanten de rfid-chips niet direct in de verpakking zelf opnemen, maar in het etiket op de doos of de dop of kurk op de fles. Die worden ook nu al voorafgaand aan het recyclingproces verwijderd.
   
  Echt nieuw(s) is deze bevinding niet. Al 5 jaar geleden deed Allied Domecq onderzoek naar RFID op glazen flessen. Zij kwamen tot de conclusie dat 1 deeltje silicon (de belangrijkste grondstof voor chips) op 1 miljoen deeltjes glas het effect had dat het gerecyclede glas broos en paars werd. Allied Domecq wilde RFID tags in flessen integreren om traceability van glas mogelijk te maken.
   
  Het verwijderen van RFID tags is en oplossing voor het recycle probleem, maar daardoor is traceability niet meer mogelijk. Bierfabrikanten expirimenteren daarom al jaren met 2D-barcodes die in het glas zijn verwerkt.
                                 

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl