rfid.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
  Het RFID punt
   
   
   
  Op het RFID punt tref je het laatste nieuws aan over Radio Frequency Identification, bijgehouden door Marcel van Trier, co-auteur van het boek 'Innoveren met RFID, op de golven van verbetering'. Wil je bijdragen aan deze site, of heb je een vraag, stuur dan een e-mail.
   
   
   
   
   
  online adverteren www.m4n.nl 

   

  RFID virus: de nieuwe bedreiging
  Tot gisteren was privacy het voornaamste issue rond Radio Frequency Identification. Zeker als het ging om bijvoorbeeld RFID-tags in paspoorten. De Amerikaanse promovenda aan de Vrije Universiteit in Amsterdam Melanie Rieback en haar mede-hacker Patrick Simpson ontdekten dat het mogelijk is een RFID-virus te maken. Dit nieuws is gisteren als een schokgolf de hele wereld rondgegaan. Melanie houdt zich bezig met het bedenken van technologieën die gebruikt kunnen worden om de privacy te beschermen in een door RFID getagde wereld (dus toch).
   
  De hoogleraar van Rieback, computerexpert Andy Tanenbaum, heeft een scenario uitgewerkt waarin een virus een bagage-afhandelingssysteem op een vliegveld treft. Het virus kan bijvoorbeeld koffers de verkeerde kant opsturen. Of nog erger, het besmette bagagesysteem negeert sommige koffers, die daardoor ongezien aan boord van het vliegtuig kunnen komen. Volgens Tanenbaum kunnen virussen op RFID’s meer kwaad doen dan in computers.
   
  Hoewel ik het onderzoek ("Is your Cat Infected with a Computervirus") niet en detail ken, stel ik direct een paar vraagtekens. De EPC Class 1 Gen2 tag bijvoorbeeld, betreft een read only tag die uitsluitend 96 bits kan bevatten. Het is uitgesloten dat daar door hackers in later stadium nog virussen aan kunnen worden toegevoegd. Melanie werkte met een iCode tag van 127 bits. Het is natuurlijk nooit uitgesloten dat iemand een geinfecteerde tag in een RFID systeem laat binnensluipen, zeker niet in omgevingen waar tags een groter en herschrijfbaar geheugen hebben.
   
  Het goede nieuws is wel dat Melanie ook een paar tips geeft om systemen te beschermen (door bepaalde instructies te verbieden in database omgevingen en door het isoleren van middleware bijvoorbeeld).
   
   

  Reacties

  Commentaar
  Jouw naam/bijnaam
  Website url
  E-mail
  Je Punt profiel
  Hou mij op de hoogte
  Ik wil op de hoogte gehouden worden
  Dit is een verplicht veld
  Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl